Accueil myOrientation

Me connaître - Etape 1: J'identifie mes intérêts, points forts et attentes professionnelles

Professions et formations - Etape 2: J’explore le monde des professions et des formations

Qualités requises et conditions d'admission - Etape 3: Je compare mes points forts avec les qualités requises et les conditions d'admission des métiers

Stages - Etape 4: J’explore en détail les métiers qui m’intéressent le plus

Projet professionnel - Etape 5: J’évalue mes résultats et me décide pour une profession ou une formation

Apprentissage - école - Etape 6: Recherche d'une place d'apprentissage et / ou inscription à une école

Préparation - Etape 7: Je me prépare à ma formation en entreprise ou en école

Dossier de travail - Tes résultats

Veuillez patienter...

Préparation de votre dossier myOrientation.

Déconnecté

Votre session de travail est expirée. Vous allez être redirigé sur la page d'accueil. Veuillez vous connecter à nouveau pour continuer votre session de travail.

Practicist / Practicista da victualias AFP

Practicists e practicistas da victualias lavuran en in manaschi da l’industria da victualias. Els produceschan e pacheteschan victualias. Latiers fan els diever da maschinas e las surveglian. Igl è impurtant ch’els sa tegnian vi da las prescripziuns d’igiena.

Lavurs

Els exequeschan suandantas lavurs:

Preparar las lavurs
  • prender encunter las materias primas, sco per exempel zutger, café, fava da cacau, farina e fritgs
  • controllar schebain la qualitad da las materias primas saja buna
  • giustar ils indrizs e pasar las ingredienzas
Lavurar cun maschinas
  • maschadar las victualias en grondas maschinas da maschadar
  • producir victualias per exempel bavrondas, pastizarias, confituras, glatsch, tschigulatta, schuppas u pastas
  • controllar bain las maschinas durant la producziun
  • franar las maschinas a moda autonoma e las reglar danovamain sch'i dat problems
  • infurmar il schef u la scheffa davart da disturbis en cas da basegn
  • far attenziun a l'igiena ed a la nettezza e  respectar las reglas prescripziuns da segirtad, da protecziun da la sanadad e da l’ambient
Terminar la lavur
  • controllar las victualias finidas davart la colur, la savur ed il gust
  • nettegiar las maschinas ed ils indrizs

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 25-7-2007

Durada

2 onns

Furmaziun en la pratica

En in manaschi da l’industria da victualias

Furmaziun en scola

10 curs da bloc che cuzzan mintgamai in’emna à 36 lecziuns a la scola professiunala Strickhof, Au/Wädenswil

Roms professiunals

  • materias primas e fabricats mezfinids
  • maschinas ed indrizs
  • producziun industriala da mangiativas
  • igiena, segirtad da lavur, protecziun da la sanadad, protecziun da l’ambient
  • Diplom

    Attest federal professiunal "practicist / practicista da victualias AFP"

Premissas

Furmaziun preliminara
  • scola populara terminada cun pretensiuns da basa
Pretensiuns
  • plaschair da s’occupar cun victualias
  • inschign manual
  • bun nas e bun gust
  • plaschair da lavurar cun maschinas
  • senn per nettezza ed igiena
  • sanadad robusta ed abilitad da supportar squitsch
  • betg esser sensibel a chalira, umiditad e fraid
  • betg avair allergias (envers products da nettegiar, materias primas, metals euv.)
  • esser pront da lavurar a temp irregular

Furmaziun supplementara

Curs

purschidas da las associaziuns da l’industria da victualias sco era da las scolas professiunalas

Tecnolog / Tecnologa da victualias AFQ

Practicists / practicistas da victualias AFP pon far ina scolaziun da basa scursanida sco tecnolog / tecnologa da victualias AFQ (access en il 2. onn da la furmaziun da basa professiunala).

Silsuenter valan las medemas pussaivladads da furmaziun supplementara sco per ils tecnologs / las tecnologas da victualias AFQ.

Cundiziuns da lavur

Practicists da victualias lavuran en in manaschi industrial e produceschan victualias e bavrondas. Lur lavurs fan els per gronda part en pe. Il temp da lavur è irregular.

Ulteriuras infurmaziuns

Arbeitsgemeinschaft Lebensmitteltechnologen
Worbstrasse 52
Postfach
3074 Muri b. Bern
Tel: 031 352 11 88
URL: www.lebensmitteltechnologe.ch

Strickhof
Lebensmitteltechnologie und Hortikultur
Seestrasse 295
8804 Au ZH
Tel: 058 105 94 00
URL: www.strickhof.ch




orientation.ch