Accueil myOrientation

Me connaître - Etape 1: J'identifie mes intérêts, points forts et attentes professionnelles

Professions et formations - Etape 2: J’explore le monde des professions et des formations

Qualités requises et conditions d'admission - Etape 3: Je compare mes points forts avec les qualités requises et les conditions d'admission des métiers

Stages - Etape 4: J’explore en détail les métiers qui m’intéressent le plus

Projet professionnel - Etape 5: J’évalue mes résultats et me décide pour une profession ou une formation

Apprentissage - école - Etape 6: Recherche d'une place d'apprentissage et / ou inscription à une école

Préparation - Etape 7: Je me prépare à ma formation en entreprise ou en école

Dossier de travail - Tes résultats

Veuillez patienter...

Préparation de votre dossier myOrientation.

Déconnecté

Votre session de travail est expirée. Vous allez être redirigé sur la page d'accueil. Veuillez vous connecter à nouveau pour continuer votre session de travail.

Travaux de maintenance: En raison des travaux de maintenance sur les serveurs d’orientation.ch, il faut s'attendre à des interruptions le mardi 25 septembre entre 18h00 et 00h00.

Emploià / Emploiada da cuschina AFP

Emploiadas ed emploiads da cuschina lavuran en cuschinas da restaurants, hotels, chasas da tgira u ospitals. Els lavuran en il team da cuschina e preparan tratgas simplas.

Lavurs

Emploiadas ed emploiads da cuschina lavuran tenor las instrucziuns dal cuschinier u da la scheffa da cuschina en in team da cuschina. Els preparan las ingredienzas per differentas spaisas e pinan sezs simplas tratgas chaudas e fraidas. Lur cuschina tutga tar in restaurant, in hotel, in ospital, in center per attempads u ina firma.

Tut tenor manaschi lavuran emploiads da cuschina en differents secturs da la cuschina. Per la cuschina fraida per exempel preparan els salatas, sosas da salata, avantpasts fraids u coctails. Els preparan era desserts sco salatas da fritga, cremas e turtas.

Emploiads da cuschina fan schuppas e sosas. Els preparan garnituras sco pastas, ris u tartuffels. Els san tge verdura che gusta il meglier pargialada, buglida u gratinada. Emploiads da cuschina brassan charn, grilleschan giaglinom u fritteschan pesch. Era tratgas precuschinadas preparan els a moda correcta. A la fin fan els pront ils plats e garneschan las tratgas cun las ingredienzas adattadas.

Sur mezdi e da tschaina regia gronda truscha en cuschina. Per ch'il giast survegnia uschè spert sco pussaivel la tratga sto il team da cuschina collavurar bain. Emploiads da cuschina enconuschan precis lur champ d’incumbensas ed exequeschan las lavurs a moda fidada.

Nettezza è fitg impurtant en cuschina. Ils emploiads da cuschina nettegian ils cuntels, las planettas, las padellas, ils apparats e las maschinas e fan urden suenter avair cuschinà. Els guardan ch’ils aliments vegnian conservads a moda igienica. Ultra da quai ston els resguardar las prescripziuns davart la segirezza da la lavur e la protecziun da la sanadad.

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 7-12-2004

Durada

2 onns

Furmaziun en la pratica

En in restaurant, hotel, restaurant da persunal, ospital u ina chasa da tgira (almain 35 emnas l'onn)

Furmaziun en scola

1 di l'emna a la scola professiunala

Roms professiunals

  • aliments
  • cuschinar
  • matematica
  • instrucziun d’alimentaziun
  • instrucziun da menus
  • instrucziun da manaschi
  • Curs ordaifer il manaschi

    Davart ils temas: cuschina fraida e desserts; schuppas, verdura e garnitura sadulanta; tratgas d’ovs e da chaschiel; tratgas da peschs, fonds, sosas e variantas; charn, tratgas da giaglinom e sosas

    Diplom

    Attest federal professiunal "emploià / emploiada da cuschina AFP"

Premissas

Furmaziun preliminara
  • scola populara terminada
Pretensiuns
  • bun gust e bun nas
  • mauns inschignaivels
  • bun dun d’organisar
  • abilitad da lavurar en in team
  • plain fantasia
  • conscienza da l’igiena
  • buna sanadad
  • abilitad da lavurar sut squitsch

Furmaziun supplementara

Curs

purschidas da las associaziuns professiunalas

Cuschinier / Cuschiniera AFQ

Emploiads cun attest federal professiunal (AFP) pon frequentar ina furmaziun da basa scursanida sco cuschinier / cuschiniera AFQ (access al segund onn da la furmaziun da basa).

Suenter han els las medemas pussaivladads da furmaziun supplementara sco cuschiniers / cuschinieras AFQ (vesair p.ex. www.berufehotelgastro.ch).

Cundiziuns da lavur

Emploiads da cuschina lavuran en restaurants u en cuschinas da hotels, firmas, chasas da tgira u ospitals. Els han savens temps da lavur malregulads e lavuran era la saira, las fins d’emna e firads. Tgi che tschertga ina plazza d’emprendissadi duess er esser pront da lavurar en ina regiun rurala. L’intermediaziun da fufragnadis e plazzas d’emprendissadi da la branscha (www.berufehotelgastro.ch) gida persunas interessadas da tschertgar purschidas en tuttas regiuns linguisticas da la Svizra. Emploiads da cuschina motivads e flexibels han bunas schanzas da chattar ina plazza suenter l’emprendissadi.

Ulteriuras infurmaziuns

GastroSuisse
Verband für Hotellerie und Restauration
Blumenfeldstr. 20
8046 Zürich
Tel: 0848 377 111
URL: www.gastrosuisse.ch

hotelleriesuisse
Monbijoustr. 130
3001 Bern
Tel: 031 370 42 83
URL: www.hotelleriesuisse.ch
URL: www.berufehotelgastro.ch




orientation.ch