?global_aria_skip_link_title?

Accueil myOrientation

Me connaître - Etape 1: J'identifie mes intérêts, points forts et attentes professionnelles

Professions et formations - Etape 2: J’explore le monde des professions et des formations

Qualités requises et conditions d'admission - Etape 3: Je compare mes points forts avec les qualités requises et les conditions d'admission des métiers

Stages - Etape 4: J’explore en détail les métiers qui m’intéressent le plus

Projet professionnel - Etape 5: J’évalue mes résultats et me décide pour une profession ou une formation

Apprentissage - école - Etape 6: Recherche d'une place d'apprentissage et / ou inscription à une école

Préparation - Etape 7: Je me prépare à ma formation en entreprise ou en école

Dossier de travail - Tes résultats

Veuillez patienter...

Préparation de votre dossier myOrientation.

Déconnecté

Votre session de travail est expirée. Vous allez être redirigé sur la page d'accueil. Veuillez vous connecter à nouveau pour continuer votre session de travail.

Pasterner / Pasternera - Pastizier / Pastiziera - Confisier / Confisiera AFQ

Pasterners-pastiziers-confisiers e pasterneras-pastizieras-confisieras AFQ lavuran en manaschis pitschens u en interpresas da producziun grondas. Els produceschan pastizarias, tschigulatta sco er creaziuns da patissaria.

Lavurs

Els exequeschan suandants lavurs:

En la direcziun pasternaria-pastizaria:
  • pasar e preparar las ingredienzas per las pastas, p.ex. farina, levon e sal
  • emplenir la maschina da pasta cun las ingredienzas
  • elavurar la pasta tar paun, cornets, pasta sfegliada, barbaladas u turtas
  • metter la rauba da pasta en il furnel, laschar sfradentar e decorar
  • emplenir sandwichs e garnir canapés
  • preparar buglias da Bircher e salatas
En la direcziun conditoria-confisaria
  • crear e laschar coier turtas en il furn, p.ex. per nozzas u anniversaris
  • producir e decorar pralinas
  • far ord tschigulatta lieurs da Pasca ed autras figuras e las garnir
  • crear regals

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 27.10.2010 (versiun dal 1.1. 2018)

Durada

3 onns

Direcziuns

  • pasternaria-pastizaria
  • pastizaria-confisaria

Furmaziun en la pratica

En in manaschi da pasternaria-pastizaria-confisaria u en in’interpresa da producziun industriala.

Furmaziun en scola

1 di per emna a la scola professiunala

Roms professiunals

  • professiun e tecnologia
  • furmar e crear
  • economia da manaschi
  • qualitad e segirezza
  • Curs ordaifer il manaschi

    Emprender ed exercitar a moda pratica la basa professiunala

    Maturitad professiunala

    Tar fitg bunas prestaziuns da scola po vegnir frequentada la scola da maturitad professiunala durant la furmaziun da basa.

    Diplom

    Attestat federal da qualificaziun "pasterner / pasternera - pastizier / pastiziera - confisier / confisiera AFQ"

Premissas

Furmaziun preliminara
  • temp da scola obligatoric terminà
Pretensiuns
  • plaschair da s’occupar cun pastizarias e dultschims
  • bun gust e bun nas
  • senn per furmas e colurs
  • persuna inschignaivla
  • moda da lavur speditiva
  • conscienza d’igiena
  • senn per l’urden
  • fantasia
  • flair per cifras
  • buna sanadad (savens lavur en pe)
  • naginas allergias, nagins eczems e nagin asma
  • cumparsa cultivada
  • abilitad da supportar squitsch en temps hectics

Furmaziun supplementara

Curs

purschidas da la Richemont Fachschule a Lucerna e dal Schweiz. Institut für Unternehmerschulung SIU

Furmaziun da basa scursanida

  • en l’autra direcziun speziala (1 onn)
  • cuschinier / cuschiniera (2 onns)

Praticum a l’exteriur

Cunvegna da stagiaris cun differents pajais. Infurmaziun tras l’Uffizi federal per esters, Berna

Examen professiunal (EP)

p.ex. schef / scheffa pasterner / pasternera-pastizier / pastiziera-confisier / confisiera cun certificat professiunal federal

Examen professiunal superiur (EPS)

manader / manadra da manaschis da pastizaria-confisaria dipl.

Scola spezialisada superiura (SSS)

p.ex. tecnicher / tecnicra dipl. SSS direcziun speziala tecnologia da victualias

Scola auta spezialisada (SAS)

Bachelor of Science (SAS) en tecnologia da victualias, Bachelor of Science (SAS) en economia da manaschi euv.

Cundiziuns da lavur

Pasterners-pastiziers-confisiers AFQ lavuran en pasternarias, pastizarias e confisarias u en manaschis da producziun industrials da l’industria da pastizarias sco er da l’industria da dultschims. Els lavuran dentant er en chasas d’abitar publicas, ospitals sco er en manaschis d’hotels u gastronomia.

Il cumenzament da lavur è different e sa drizza tenor la grondezza dal manaschi e da la direcziun speziala. Surtut glieud da professiun da la direcziun speziala pasternaria-pastizaria cumenzan lur lavur cura che auters dorman anc. Persuenter pon els nizzegiar il suentermezdi. En gronds manaschis da producziun vegn savens lavurà en lavur da squadra. Avant festas vegn per regla pretendì in engaschament da lavur pli intensiv cunquai che la glieud professiunala ha lura dapli lavur.

Ulteriuras infurmaziuns

Schweiz. Bäcker-Confiseurmeister-Verband
Seilerstr. 9
Postfach
3001 Bern
Tel: +41 31 388 14 14
URL: www.forme-deine-zukunft.ch

Richemont Fachschule
Seeburgstr. 51
6006 Luzern
Tel: +41 41 375 85 85
URL: https://www.richemont.online




orientation.ch